Vegall>Novinky>Andropauza – přechod u mužů (mužský přechod)

Andropauza – přechod u mužů (mužský přechod)

Vloženo: 03. 11. 2010 00:00:00

I muži prochází obdobím, které je zčásti podobné období přechodu u žen. Andropauza, nebo také mužský přechod postihuje v určitém věku všechny muže.

Mužský přechod nenazýváme andropauzou, i když toto označení je v porovnání s ženskou menopauzou terminologicky poněkud nepřesné. Zatím co u žen slovo menopauza znamená datum, kdy začala poslední menstruace v životě ženy a od této chvíle pak nastávají poměrně prudké a drastické změny hladin hormonů a prakticky napořád se zastavuje dozrávání vajíček a s ním i periodické střídání hormonálních hladin v průběhu menstruačního cyklu, u mužů to znamená poměrně dlouhé období postupného a pozvolného snižování hormonálních hladin při zachování reprodukčních funkcí s tvorbou a dozráváním oplodnění schopných spermií až do poměrně vysokého věku. Přesto má toto období s klimakteriem u žen hodně společného, a to potíže, které mohou muže (potažmo pak i jejich partnerky) trápit a obtěžovat.

Patří sem například potíže psychické (podrážděnost, úzkostně-depresivní nálady, pocit zbytečnosti, nechuť k aktivitě, mrzutost) nebo potíže v oblasti sexuální (snížení chuť k sexu, snížená vzrušivost, problém s dosažením nebo udržením erekce, atd). Navíc se mohou přidat  i potíže s celkově zvýšenou únavností, menší výkonností, případně i pocity tzv. „zavírajících se dveří“.

Když se pak k tomu přidají i další, na první pohled, nebo lépe řečeno často bez lékařského vyšetření neodhalitelné komplikace, jakými jsou například ateroskleróza, řídnutí kostí, nebo problémy spojené s prostatou, pak rozhodně nemají ani ženy mužům co závidět. Naopak, myslím, že muži mají spíše o důvod více závidět ženám péči a osvětu, která jim je v prevenci věnována jak v médiích, tak i v lékařských ambulancích.  Sice v poslední době zažíváme větší podporu a osvětu i v preventivní péči o muže, přesto možnosti, které dnešní medicína mužům umožňuje využít, nejsou mnoha lékaři odpovědně nabízeny a rovněž poměrně značné části mužské populace využívány.

Důvodů pro to je mnoho: například ostych, ješitnost, přeceňování svých sil a schopností, nebo zkostnatělé lpění na udržení své „mužské role“, která chlapovi falešně velí, že nesmí projevit žádné slabosti a nedostatky. Důležité je tyto zastaralé vzorce opustit a uvědomit si, že zdraví máme jen jedno. Není ostudou a „ocejchováním ztráty mužnosti“, když si muž toto připustí a bude se o své tělo starat lépe, například vhodnou stravou, zdravou životosprávou, případně užíváním různých vitamínových přípravků a doplňků stravy (např. Sarapis pro muže, Gelée royale, Ženšen forte plus a dalších), nebo navštíví odborníka – sexuologa nebo urologa zabývajícího se andrologií, endokrinologa atd., a nechá se léčit dle potřeby vhodně zvolenými léky. Součástí léčby může být například i doplňování hladiny testosteronu, které má svá pravidla a proto by mělo být vždy řízeno příslušným odborníkem.

Co říct závěrem - moderní není tvrdě setrvávat v pozici “vše zvládnu sám a nesmím projevit slabost“, ale postavit se k problémům čelem a řešit je, nebo jim vhodnou péči o sebe předcházet.

Připravil:

MUDr. Pavel Turčan, odborný ženský lékař a sexuolog

Centrum MEDIOL, s.r.o., Olomouc

Zavřít

Zde máte možnost přizpůsobit používání souborů cookie podle svých preferencí. Toto nastavení můžete kdykoliv změnit.

Tyto stránky používají pro svou optimalizaci soubory cookies. K některým z nich však potřebujeme mít Váš souhlas. Zobrazit podrobnosti

Povolit vybranéPovolit vše